Hajléktalan emberek ellátása

Eddig összegyűlt:

0 Ft

Indítva: 2023-02-01

Összefoglalás

  • Típus: Állandó
  • Régió / Terület: Magyarország
  • Típus: Hajléktalan emberek ellátása

Leírás

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte több városban gondoskodik a hajléktalan emberekről, a fővárosban kialakult feladatmegosztás alapján pedig a budai oldal ellátása tartozik hozzá. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt vallja, hogy a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Évente több ezer fedél nélkül élő embert lát el a máltai szervezet: nappali melegedőkben, éjjeli menedékhelyeken, krízis szállókon, átmeneti szállásokon, hajléktalan emberek idősek otthonában, ápoló-gondozó otthonban, valamint rehabilitációs intézményekben. A nappali melegedőkben étkezésre, pihenésre van lehetőségük, internethasználat, mosoda és fürdő áll rendelkezésre, foglalkozásokon vehetnek részt és szociális munkások segítik az utcán élőket irataik pótlásában, segélyek és járandóságok intézésében, családjuk felkutatásában, munkahelykeresésben. Szakemberek segítik a pszichés vagy szenvedélybeteg embereket. Akik nem fogadják el az intézményi ellátást, róluk az utcai gondozó szolgálat munkatársai gondoskodnak, élelmet, forró teát, meleg ruhát, takarót, szükség esetén vízhatlan fóliát visznek a szabadban éjszakázó hajléktalan embereknek. A novembertől márciusig tartó téli krízisidőszakban 24 órás diszpécserszolgálat fogadja a segítségkérő hívásokat, és krízisautót küld a helyszínre.

A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi ellátásainak része a tüdőszűrő busz, amely évente mintegy hatezer hajléktalan ember vizsgálatát végzi el. Több városban működik mozgó orvosi rendelő, melyeken akár TAJ kártya nélkül is végeznek vizsgálatot az önkéntes orvosok.  A Szeretetszolgálat több városban háziorvosi rendelőt és járóbeteg ellátást üzemeltet önkéntes orvosok és szakemberek bevonásával, és a máltai szervezet volt az első, amely szemüveget készíttetett a hajléktalan embereknek. A helyi önkéntes csoportok melegételt és ruhát osztanak, foglalkozásokat tartanak a hajléktalan emberek számára, kirándulásokat és közösségi alkalmakat szerveznek, hogy az elveszett társas kapcsolataik helyett újakat építhessenek. A máltai szemléletmód szerint ugyanis hajléktalan ember nem abból válik, aki elveszíti a lakhatását, hanem aki elveszíti az emberi kapcsolatait.

A Máltai Szeretetszolgálat álláspontja, hogy az utca senkinek nem lehet otthona, ezért a különböző rehabilitációs programokkal támogatja a hajléktalan embereket, hogy újra építsék életüket, segítséget kapnak a munkába álláshoz és önálló életvitelük megteremtéséhez.

Regionális diszpécserszolgálatok telefonszámai

 

Kapcsolódó gyűjtések

Adományt gyűjtő szervezet

#

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_neve

gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_cime gyujtesek_adomanyt_gyujto_szervezet_osszes_gyujtese

Adományozok

adomanyozz.hu Kód beváltása Kód beváltása
# Támogatom: 2.500 Ft
# Támogatom: 5.000 Ft
# Támogatom: 10.000 Ft
# Támogatom: 50.000 Ft
# Támogatom: 100.000 Ft
# Támogatom: Egyéb összeg

Helyszín


google map code for website

Hírlevél feliratkozás

Értesülj elsőként a gyűjtésekről és olvasd el beszámolóinkat a megvalósult programokról.